VEPE SOVE

Olin ilmoittanut Warman Kangasalalle vesipelastuksen soveltuvuuskokeeseen. Koe oli alunperin 14 koirakolle suunniteltu, mutta paikalle meitä tuli kuusi koirakkoa, minä ja Warma sekä viisi noutajaa.

Olimme ainoat soveen osallistujat. En ole koskaan aikaisemmin ollut vepekokeessa, joten aivan kaikki oli uutta.

Ilmoittautumiseen marssin koiran papereiden kanssa. Sieltä saikin samalla ostettua kilpailukirjan, johon sain täyttää perustiedot. Lopuksi tuomari tarkasti tiedot ja koiran sirun.



Tuomari piti alkuunsa pienen perehdytyksen oaallistujille. Omalle kohdalleni se oli tarpeen ja sai ennen kaikkea kuulla tuomarin näkökulmasta vepestä. Mieleen jäi, että käsky on käsky ja turhista käskyistä rokotetaan. Tuomari ei myöskään voi kommentoida "oletko aivan varma, että haluat tehdä noin" ja tuota kautta pelastaa kilpailijaa tekemästä turhan päiväistä virhettä. Tuomarilta saa kysyä, mutta kysymyksen asettelun tulee olla sellainen, että tuomari voi siihen vastata. Näin ainakin itse ymmärsin nämä seikat.

Koska olin koiran kanssa ensimmäistä kertaa kyseisellä rannalla, niin saimme tuomarilta luvan käydä pulahtamassa järveen. Itse asiassa tuomari tätä ehdotti meille. Mutta koska ei sen tarkempia ohjeistuksia tullut, niin koirahan pulahti juurikin tolppien välistä uimaan. Tämä ei kuulemma ole sallittua, mutta minulla ei ainakaan sellaisesta ollut aikaisemmin tietoa. Mutta nyt pitäisi olla!

Sove-koira, siis minä ja pikkukoira, saimme aloittaa nämä karkelot. Aivan siis ihanteellinen paikka meille; ensimmäistä kertaa vepe-kokeessa ja ensimmäinen kisaaja. Apua!

Ihana rouva M. treeniryhmästä oli tullut meille soveen apuohjaajaksi. Appari siis istahti ensimmäisessä liikkeessä kumiveneeseen Warman kanssa ja minä jäin rannalle. Tässä kohtia tuomari muistutti, että venetuomarin heilauttaessa kättään kysytään, että oletko valmis. Kun tähän vastaa myöntävästi, niin sen jälkeen leikki alkaa virallisesti.

Jokaisessa liikkeessä on käytettävissä kuusi käskyä yhteensä. Yksi askel on yksi käsky, yksi käskysana on käsky ja mikäli tuomari tulkitsee jonkin heilautuksen yms. käskynä, niin siinähän niitä kuluu. Koiran tulee myös pysyä kisa-alueella, josta koiran tulee poistua kytkettynä ohjaajan kera joka kerta. Ei siis riitä, että käskyn alla mennään, vaam kytkettynä. Muutoin voi sanoa heipat omille pisteilleen.

Ensimmäinen liike on siis veneestä hyppy ja rannalle uinti. Liike alkaa, kun vastaan tuomarin kysymykseen myöntävästi ja liike päättyy, kun tuomarin suusta kuuluu maaginen sana "Aika!".

Kajautin käskyn ilmoille ja sieltähän se pikkukoira ponnisti veteen. Puolessa välissä uintimatkaa taisin muistuttaa koiraa sivulle tulosta. Koska koira ui hienosti ja oli tulossa suoraan rantaan, niin käytin yhden käskyn myös koiran kehumiseen.

Hienosti Warma ui ja tuli nätisti sivulle. Ensimmäinen liike ja 25 pistettä plakkarissa. Olin enemmän kuin tyytyväinen! Hieno otus!

Viisi noutajaa kävi kukin suorittamassa omien luokkiensa ensimmäiset liikkeet. Koska osallistujia ei ollut liikaa, niin välissä ei suuremmin ehtinut muiden suorituksia ihastelemaan ja samalla myös oppimaan.

Toisena liikkeenä oli perinteiseen tapaan vienti. Otin järjestäjän tarjoaman lelun. Apuohjaaja meni veneeseen ja minä jäin rannalle. Opin myös, että koiralle ei saa puhua veneen liikkuessa paikalleen tai se voidaan tulkita käskyiksi ja niitähän siinä sitten ropisisi. Olin siis hiljaa ja iloinen siitä, että tuomari oli puhelias tällaisten asioiden suhteen.

Koira lähti kuin ohjus esineen kanssa kohti venettä. Warma ui puoleen väliin, teki U-käännöksen ja tuli rantaan. Pyysin sivulle ja koskin koiraan. Pling! Siinä menivät pisteet. Koiraan ei saa koskea!

Ei se mitään! Virheistä oppii ja minä en ainakaan kaikkea muista. Jotta tästä ei jää nyt kenellekään väärää mielikuvaa, niin tartuin koiran pantaan kiinni aivan samalla lailla kuin ensimmäisessäkin lähetyksessä.

Mitään selitystä minulla ei ole tuolle U-käännökselle. Warma teki uukkarit ja sillä sipuli. Olen kuitenkin hyvin tyytyväinen siihen, millaisella asenteella ja tyylillä ampaistiin liikkeelle.

Kahden liikkeen jälkeen oli vuorossa tauko. Siinä sai syödä omia eväitään, ostaa kanttiinista purtavaa ja rupatella muiden paikalla olijoiden kanssa. Tunnelma oli koko ajan rento ja kannustava kaikkia kohtaan. Ostinpa minäkin vepen sääntökirjan, niin voi sitä sitten tarkemmin tutustua sääntöihin.

Kolmantena liikkeenä oli veneen haku. Appari veneeseen ja minä jäin koiran kanssa rannalle. Aika alkoi ja koira lähti kuin ohjus jälleen kohti venettä. Veneellä nappasi köyden suuhunsa ja tuli kohti rantaa. Tiesin jo etukäteen, että Warma ei sihtaa maalitolppien väliin, vaan sivuun mennään. Tällä kertaa vene palautettiin noin kolme metriä minusta katsottuna oikealle puolelle tolppaa. Kolme pistettä lähti, mutta muuten Warma teki hienosti työt!

Neljäntenä ja viimeisenä liikkeenä on hukkuva. Nyt olikin liikenteessä todellinen noviisitrio, sillä myös hukkuva oli ensimmäistä kertaa roolissaan. Tuomari ohjeisti hukkuvaa ja Warma sai hieman moikata herra Hukkuvaa.

Tällä kertaa liike alkoikin siitä, kun hukkuva on molskahtanut veteen. Jälleen Warma lähti kuin ohjus liikenteeseen ja kohti hukkuvaa. Perille päästyään tarttui patukkaan ja lähti tulemaan kohti rantaa. Päästyään tolppien kohdalle päätri pikkukoira tulla sitten juurikin tolpan "väärältä" puolelta. Se ei haitannut, sillä se ohitus teki yhden virhepistevähennyksen meille.

Onneksi tuo irrotus ei ollut tuomaroitavien asioiden listalla, sillä Warma oli päättänyt kiskoa herra Hukkuvan aivan rantahietikolle asti. Hukkuva koitti irrottaa patukkaa kädestään ja minä puolestani koiraa patukasta. Kauaa siinä ei todellisuudessa mennyt, mutta molemmat olivat irti patukasta samalla hetkellä.

Koe oli ohi, me molemmat hengissä ja minä olin erittäin tyytyväinen Warman toimintaan!


Tuomarin mukaan usein saa jännittää koirakoiden puolesta, että ei tulisi turhia pistemenetyksiä. Yleisesti myös muistutettiin, että käskyn yhteydessä tuleva mahdollinen käden heilautuksen tulee olla juurikin käden heilautus. Mikäli käsi jää suuntaviitaksi törröttämään, niin se tulkitaan erilliseksi käskyksi.

Sää oli aurinkoinen, pieni tuulen vire ja rento tunnelma. Kaiken kaikkiaan hyvä päivä!


Kommentit