Nose work

Nose work on laji, jota pikkukoiran kanssa testaamme. Kurssillekin on päästy ja jatkokurssilta itsemme löysimme.

Jos iskisin pähkinän kuoreen muutamia meidän oppeja:

- palkka aina hajulta. Sillä ei ole väliä, onko palkka nami tai lelu. Molempia olen käyttänyt ja palkka valitaan koiran mukaan. Warmalla on palkkakategoria tässä touhussa ollut ruokapainotteista. Sen sijaan vanha koirarouva nauttii lelupalkoista. Onpa hajukohteena ollut sitten ihminen tai tuo nose workin aromi, niin palkka tulee kaikissa treeneissä vain ja ainoastaan hajulta.

-ilmaisua on tehty kerran virallisesti. Meillä ilmaisutapa tulee olemaan maahan meno. Tätä on tosiaankin kerran tehty vetäjän toimesta. Koira oli nopeasti juonessa mukana. Vetäjä ilmoittikin, että tälle koiralle saadaan nopeasti rakennettua ilmaisu. Tässä on hyvät ja huonot puolensa. Yhtä nopeasti koiralle saataisiin aikaan myös valeilmaisut ja tästä johtuen ilmaisut eivät kuulu meidän treeneihin vielä. Myöskin vanhan koirarouvan kohdalla valeiden ilmaisuriski on ollut huipussaan ja juurikin siitä syystä vanhan rouvan ilmaisut on isketty kuvioihin mukaan vasta myöhään.

- itse etsintää on hyvä treenata. Helpointehan tämä käy namin piilotusleikin avulla. Warma on mennyt nätisti etsinmässään eteenpäin. 

- ohjaaja ei ohjaa. Ihan sama, mikä koira minulla on hyppysissä, niin minun tulee antaa koiran hoitaa homma. Tällä hetkellä pyrin olemaan mahdollisimman sivullinen koko hommassa. Seison etsittävällä alueella, seuraan koiran menoa ja minäli haluan koiran tarkistavan jotain aluetta, niin siirryn etsittävän kohdan eteen. Osoitan siis aina rintamasuunnallani halutun kohteen. Kummallista kyllä, mutta toimii!

- tähän mennessä Warma on katsonut minua joka kerta hajualueella ollessaan. Miksi? En tiedä. Mutta joka kerta koira ikään kuin varmistaa, että pysyn matkassa mukana. Tämän avulla myönnän kyllä itsekin hahmottavan hajualueet paremmin. Kun tämän rivistön olin saanut naputeltua, niin viimeisimmissä hajutreeneissä Warma ei enää hajulta vilkaissutkaan. Että se siitä teoriasta :)

- laatikkoetsinnässä ripottelen laatikoita sinne ja tänne. Laatikoiden päälle puolestani ripottelen makupaloja. Kun tästä mennään eteenpäin, niin jossain laatikossa voi olla namikätkö piilotettuna.

- ulkoetsintää on tehty kerran. Valitettavasti tuolla kerralla innostuin kieltämään autossa kiljunutta toista koiraa juuri sillä hetkellä, kun Warma oli hajulla. Minun moka, mutta virheitä sattuu tekevälle. Tästä päästiin kuitenkin eteenpäin.

-autoetsintää Warma ei ole tehnyt, Vanhan koirarouvan kanssa ollaan autoetsintää ihmetelty. Olen namittanut autoja ja autoista on haettu myös hajua. 

Tämän kevään osalta meidän hajukurssi on taputeltu. Omatoimista aromikartan laajentamista jatketaan.

Kommentit